Ege Postası
Geri

Konak’ta tahsis gerginliği: Taşınmaz tahsisinde yetki çıkmazı

Konak Belediyesi Ekim ayı Olağan Meclis Toplantısına 30 Ekim 2020 depreminde hasar görmesi nedeniyle yıkılan Konak Belediyesi Hizmet Binası’nın yenisinin Büyükşehir tarafından yapılması için Konak Belediyesi’ne ait bazı taşınmazların Büyükşehir’e devredilmesini öngören önergenin içeriği üzerine yapılan tartışmalar damgasını vurdu. 
Konak’ta tahsis gerginliği: Taşınmaz tahsisinde yetki çıkmazı
Haberler / Yerel Yönetimler
6 Ekim 2022 Perşembe 17:55
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Konak Belediyesi Ekim ayı Olağan Meclis Toplantısı ikinci bileşimi Konak Belediye Başkanı Abdül Batur idaresinde gerçekleştirildi.

Oturuma damgasını vuran konu ise 30 Ekim 2020 depreminde hasar görmesi nedeniyle yıkılan Konak Belediyesi Hizmet Binası’nın yenisinin Büyükşehir tarafından yapılması için Konak Belediyesi’ne ait bazı taşınmazların Büyükşehir’e devredilmesini öngören önerge üzerine yapılan tartışmalar oldu.

AK Parti ve CHP’yi karşı karşıya getiren önergede, önergede Başkan Batur’a verilen yetkinin tanımı grupları karşı karşıya getirdi. AK Parti grubu yetkinin taşınmazların devri konusunda görüşme yapılmasını kapsamasını ve devir aşamasında yeniden meclise gelmesi gerektiğini ifade etti. Başkan Batur, sürecin bu şekilde işleyeceğini ifade ederken AK Parti grubu, ilgili konunun komisyon raporuna eklenmesi gerektiğini ifade etti.

BATUR: BELEDİYENİN KASASINDAN 5 KURUŞ ÇIKMADAN…

Önergenin görüşmesinden önce bilgilendirme yapan Başkan Batur, “Depremde en fazla etkilenen belediyelerden biri biz olduk. Basmane'deki hizmet binamızı depremde zarar gördüğü için yıkmak mecburiyetinde kaldık. Bunun üzerine hizmet binamızın yeniden yapılması gündeme geldi. Binamızın akıllı bina olması noktasında planlama yaparak belli bir noktaya geldik. 538 metrekareye totoruyordu. Yeni yapılan planda bin 230 kat olacak. Planları yapıldı. Geçtiğimiz hafta mal sahibi sıfatıyla ruhsatımızı imzaladık. İhale sürecini de başlattık. Bununa ilgili daha önce İller Bankasından 100 milyonluk yatırım kredisi çıkmıştı. Bu kredinin kullanılması noktasında herhangi bir şey yapmadık. Kredilerin ve faizlerine nereye geldiğini hepiniz biliyorsunuz. İller Bankası teminatıyla özel bankalardan alacağız ama o dönem için bizler için avantajlı olan durum şu anda avantajlı değil. Bu konuda Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Tunç Soyer yüzde 50-70 oranında katkı sunacağını söylemişti. Gelişmelerden sonra kendisiyle konuştuğumuzda Yenişehir'deki pazaryeri olarak kullanılan alanın Büyükşehir'e lazım olduğunu söyledi. Biz de bina yapacağız takas yaparak bizim cebimizden bir şey çıkmaz. Hem faiz yükünden de kurtuluruz dedik. Buradan kendisine çok teşekkür ediyorum. Konak Belediyesi’ne yapılabilecek en güzel hizmeti ve yardımı yaptı. Buradan kendisine teşekkürlerimi ve şükranlarımı sunuyorum. Ayrıca Göztepe Otoparkı var. Her Sayıştay raporunda gündeme gelen ve tenkit yediğimiz otopark. Büyükşehir kullanıyor bize kira vermesi lazım ama 5 kuruş kira gelmemiş. Sonuç olarak bunun da çözüme kavuşturulması için yer tespiti yapıldı. Biz yol almak istiyoruz. Bir an önce ihale yapılsın ve bu takasları gerçekleştirelim. Biz belli bir rakam bulduk, Büyükşehir de belli bir rakam buldu. Bizim meclisten istediğimiz, Büyükşehir’le bu işlemlerin yapılabilmesi için izin verilmesi. Biz 5 taşınmazı da vermeyeceğiz. Yaptığımız çalışmalarla komisyondaki arkadaşlarımız Büyükşehir’deki arkadaşlarla bir araya gelecek ve bunu çözeceğiz Yemişçizade Konağı var. Biz bunu 25 yıllığına tahsis ettik zaten. Büyükşehir 100. Yıl Anı Evi olarak kullanıyor. Bakarız. Eğer ki o da işin içine girmesi gerekiyorsa onu da veririz diye düşünüyorum. Her şey açık ve şeffaf. Her aşamada meclisten yetki isteyeceğiz bu iş bugün bitmiyor. Bazı arkadaşların tedirginliği oluşmuş. Ama konu bu. Biz yetkiyi şunun için istiyoruz: Büyükşehir’İn bize verdiği tekliflerle bizim verdiğimiz teklifler üzerinden bir anlaşma sağlanması için. Zaten protokoller meclise de gelecek. Yani kaçırılan bir şey yok. Bu meclise tekrar gelecek. Biz yol almak için yapıyoruz bunu. Bunu da hızlıca yapalım. 5 kuruş para vermeden, Konak Belediyesi’nin kasasından tek kuruş çıkmadan, ekonomik sıkıntıların yaşandığı bir ülkede bunu başaracağız. Bizim bu hizmet binasına ihtiyacımız var. AK Parti’deki arkadaşlarımız şerh koymuş. Ben bu konuda açıklama yapmak istedim. Umarım fikirleri değişir. Değişmezse de sorun değil” dedi.

ÖZEN: TAŞINMAZ DEĞERİNİ BİLMEDEN NASIL ONAY VEREYİM?

Batur’un ardından söz alan AK PArti Grup Başkanvekili İsmail Özen, bazı çelişkiler olduğunu ifade etti ve “Önerge geldiğinde biz de avantajlı olacağımızı düşünerek olumlu düşündük. Elimizde kullandığımız yerlerin takası avantajlı olacak. Fakat bu konu komisyona geldiğinde biz rakamlar konusunda tedirginliğimizi ortaya koyduk. Bizim isteğimiz sadece… Siz yeniden komisyona gelecek diyorsunuz. Bu rapora, nihai kararın meclise gelerek komisyonlarda görüşülmesini ekleyelim dedim. Ama siz kabul etmediniz. Ama şimdi bunları söylüyorsun. Peki bunun komisyon raporuna yazılmasında ne sakınca var? Biz Bütçe Komisyonu olarak toplanıyoruz. Bu kararının alınabilmesi için rakamların ortaya çıkması lazım. Siz tespitlerde bulunduğunuzu söylüyorsunuz ama bizim bunlardan haberimiz yok. Bütçe Komisyonuyuz ama taşınmazlarının rakamlarını bilmiyoruz. Biz zaten dünkü görüşmemizde de rakamların çıkması konusunda ortak karar aldık. Nedense ben bu ricamı yerine getiremedim. Bu, dün olsaydı bu önerge oybirliğiyle geçecekti.  Burada otomatikman siz bu topu bize atıyor gibi görünüyorsunuz .Ama benim ricamı yerine getirmediniz. Açıklık, şeffaflık diyorsunuz ama taşınmazların değerleri neler? Ben bunu bilmeden nasıl onay vereyim” diye konuştu.

BATUR: GAYRİMENKULÜ ALIP EVE Mİ GÖTÜRECEĞİM?

Özen’e yanıt veren Batur, konunun yeniden meclise geleceğinin altını çizdi ve  “Ben tekrar meclise geleceğini söyledim. Anlamadığınız şey şu: Biz rakamla ilgili bir şey konuşmuyoruz. İki belediyenin bu gayrimenkuller üzerine konuşmasını konuşuyoruz. Biz ayrı rakam çıkarmışız onlar ayrı rakam çıkarmış. Bu işlemlerin yapılması noktasından sonra zaten meclise gelecek. Gelmezse zaten yasal olmaz. Ben meclise gelecek diyorum. Tutanaklara geçiyor. Biraz da belediye başkanına güvenmek lazım. Ben gayrimenkulü alıp eve mi götüreceğim” ifadelerini kullandı.

ÖZKARDEŞLER: KUŞKULANMANIN ALEMİ YOK

Konuya ilişkin açıklama yapmak için söz alan Plan ve Bütçe Komisyonu Başkan Yardımcısı ve CHP’li meclis üyesi Birol Özkardeşler, şunları söyledi; “Komisyon üyesi olarak söz alıyorum. Rakamların olmamasının ne kadar doğal olduğunu ve sürecin gereğinin bu olduğunu biz anlattık. Hatta İsmail Bey de ikna olmuştu. Sadece sürecin başlatılması için belediye başkanına yetki verdiğimizn herkes farkında. Bu toplantıda da kabul edilmişti. Kendileri komisyon raporuna bir cümle ekletmerk istemişler. Bu işin yasal olanı takasların meclise gelmesidir. Bu süreç bu şekilde devam edecek. Bundan kuşkulanmanın alemi yok. Madem bu kararın Konak halkının yararına olduğunu düşünüyorlar. Kararlarını oybirliği olarak değiştirsinler.”

YILDIZ: NE SİZE GÜVENSİZLİĞİMİZ VAR NE DE MECLİSE

Tartışmalara ilişkin söz alan AK Partili meclis üyesi Hakanyıldız ise konunun güvensizlik olmadığını belirterek isteidkleri ifadelerin rapora eklenmesi talebini yineledi ve “Bizim siyasi bir tavrımız yok konu Konak olduğunda. Bizim takip ettiğimiz konu şuydu: bir konu Plan ve Bütçe Komisyonu’na gittiğinde rakamsal şeylerden bashediyoruzdur. Ben konu komisyona geldiğinde bir rapor olup olmadığını sordum yok dediler. Şimdi siz de raporun olduğunu söylüyorsunuz. Evet biz belediye binasının yapılmasını destekliyoruz. Bu malların takası belki belediye tarihinde yok ama olabilirliği vardır. Bizim sadece bir talebimiz oldu. Bu metin çok açık ve net.  Biz Başkan bir değerlendirme yapsın ve bu da komisyona gelsin dedik. Bu kurumsal bir bakışla ilgili bir durum. Biz, her türlü iş ve işlemlerle ilgili yetkiyi belediye başkanına veriyoruz. Biz ne kadar kaynak harcayacağımız ne kadar katkı sunacağımızı bilmiyoruz. Biz şunu istiyoruz: Sayın başkan yetkinizi verelim. Görüşmelri yapın. Ama buraya verdiğimiz yetki içerisinde konu yeniden komisyonlara gelsin. Bizim karşı çıktığımız konu şu: Biz başkan görüşme yapma yetkisi veriyoruz. Devir yapma yetkisi vermiyoruz. Devir konusu rakamlarıyla yeniden meclise gelir görüşürüz. Bizim ne size güvensizliğimiz var ne de meclise” dedi.

BATUR: NEDEN BÖYLE BİR İNAT İÇİNDESİNİZ?

Son olarak konuşan Batur, şunları söyledi; “Biz tekrar meclise gelecek diyoruz. Zaten ihalelerden sonra yapım için ayrı protocol yapacağız. Neden böyle bir inat içine girildi anlamıyoruz.”

İlgili önerge, AK Parti’nin istediği ekleme yapılmadan oylanırken oy çokluğuyla kabul edildi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası